Stridsregler

Förslag stridsregler KH10 - 2024

Reglerna nedan har två huvudsyften, vilka är att främja säker och rolig lajvstrid. För att uppnå detta har vi gjort vissa avsteg från realism för att istället främja längre strider där alla känner att de får vara med.

Eftersom en viktig komponent just är att det ska vara roligt så är vi även öppna för att en kan ta mindre hårt på vissa regler i vissa sammanhang (framförallt återhämtning) om det gör att alla involverade får en bättre lajvupplevelse. I en perfekt värld skulle vi kanske inte behöva några regler för strid alls.

I dokumentet har vi flera tips och regler om säkerhet, men vi vill betona det personliga ansvar som varje deltagare och dennes grupp har för både sin egen och medspelares säkerhet.

Vi vill tacka Thor Forsell och Terje Walberg som bidragit med både idéer och feedback, och vi vill även särskilt tacka Terje för det material vi fått använda.

Reglerna kan komma att uppdateras innan lajvet utifrån resultat av genomförda tester.

Reglerna i korthet

Vad du måste veta utöver effekterna av den utrustning du bär på och allmänt vett:

  • Off – Om en måste bryta spel säger en “Off”

  • Effekten av träff – När en blir träffad ska en spela på skadan och backa ca 4 steg (eller på annat sätt spela på skadan om det inte går att backa). Medan en backar kan en inte ta ytterligare skada, och som motspelare ska en inte fortsätta anfalla personen.

  • Långa vapen – Personer som bär vapen som är längre än 156 cm har mindre KP och måste backa när de träffat någon. De kan bli skadade medan de backar om de inte själva blivit träffade.

  • Att få tillbaka KP:

  • Kamrathjälp – När en är försatt ur stridbart skick kan en genom att få hjälp från någon (sårad eller osårad) komma tillbaka till striden igen, men då med endast 1 KP. Detta kan bara mottagas en gång per tillfälle en lämnar lägret. Sjukvårdare kan förstärka denna effekt till 3 KP.

  • Omgruppering – Om en hamnat i strid och alla från den egna gruppen blivit nedgjorda (vilket lett till en paus i striden), eller om hela ens kompani/fana blivit utslagen, kan en grupp om ca 6 genomföra en omgruppering genom att hålla en scen (såsom uppmuntrande tal, sång eller bandagering), vilket gör att de stridande får komma tillbaka med fullt KP. En får vara med i en omgruppering per tillfälle en lämnat lägret.

  • Återhämtning – När en fått både kamrathjälp och varit med i omgruppering måste en återvända till lägret. När en återvänt till lägret får en tillbaka alla KP.

  • Snygg skada – När en blir träffad kan en välja att ta en snygg skada och direkt försättas ur stridbart skick, en förlorar då inga KP och får motta en extra omgång kamrathjälp

  • Offerstandar –Det kommer finnas särskilda flaggor på båda sidor som en grupp kan ta med sig ut i striden. Standaret signalerar att gruppen ska spela för att förlora den strid de hamnar i, och att motståndaren får spela på exempelvis avrättningsscener mot gruppen. Som spelare som deltar i offerstandaret väljer en själv om en spelar sin egen roll eller en alternativ roll, och om en väljer att fortsätta spela sin egen roll måste en inte spela på att rollen faktiskt dött.

  • Rök – Befinner du dig i färgad rök utan skydd kan du välja mellan att antingen vänta i röken tills den skingrat sig och spela på att du är försatt ur stridbart skick, eller så kan du ta dig ut ur röken men ta 1 kp i skada.

  • Alla vapen utom belägringsvapen och kanoner gör 1 kp skada

  • Belägringsvapen – Räknas som träff även om de bara snuddar eller träffar exempelvis en sköld. Belägringsvapen gör halva max-KPt i skada, dock minst 2, och orsakar snygg skada för den som blir träffad.

  • Kanoner – Om en går i första ledet och blir beskjuten av en kanon som är riktad åt ens håll, befinner sig inom ca 10-50 meter och om en inte befinner sig i skydd (t.ex. ligger på marken) tar en halva max-KPt, dock minst två, i skada och tar snygg skada. De som räknas som första ledet bör inte vara fler än ca 2-4 personer. Om en inte går i första ledet och inte befinner sig i skydd spelar en istället på effekten av träff och tar 1 KP i skada.

  • Handkanoner – Träff avgörs på liknande sätt som för kanoner men med ett lite kortare avstånd, ca 15-30 meter. Alla som blir träffade agerar på effekten av träff.

  • Pistoler och gevär ger effekten av träff.

  • Rustning - Personer med bröstplåt har immunitet där bröstplåten sitter, personer med fullplåt och tvåhandsvapen som är kortare än 156 cm har även immunitet i händerna.

Reglerna

Off 

Det är alltid okej att gå OFF, både för sin egen del och för att checka av med andra. Med utgångspunkten att alla vill varandra väl så är det bättre både mot dina medspelare och dig själv om du kan säga till på en gång om något känns fel. Vi rekommenderar också att t ex ropa “Förlåt!” i strid om en råkar träffa någon i t ex huvudet.

Vid brott mot reglerna kommer arrangör bedöma händelsen och försöka höra vad som hänt med dom inblandade, och därefter bedöma om och i så fall vilken åtgärd som behövs. Detta kan innebära att deltagare varnas, skickas hem från lajvet eller att viss utrustning inte får användas mer. Överträdelser mot säkerhetsregler kommer alltid betraktas som betydligt mer allvarliga än överträdelser mot spelreglerna.

Träff

  • Effekten av en träff:

  • När en blir träffad ska en spela på skadan och backa (ca 4 steg), eller på annat sätt visa att en blivit träffad om det inte går att backa. Medan du backar får du även exempelvis dra ett svärd. Om det inte är säkert eller inte går att backa så kan du spela skadad där då står ungefär så lång tid det skulle ta dig att backa fyra steg. Vi rekommenderar att en vänder sig när en backar så att en inte råkar snubbla på något eller någon.

  • När en blivit träffad kan en inte bli skadad igen förrän en backat och/eller spelat på skadan.

  • Som den som träffar: Fortsätt inte slå personen som backar, ge dem utrymme att “hämta sig” innan du fortsätter attackera.

  • En får inte utnyttja backandet för att börja springa. Exempelvis Skyttar bör inte heller utnyttja detta för att fly.

  • Effekten av träff gäller även projektiler.

  • Träffområde – Detta utgörs hela kroppen förutom skrev, hals, nacke och huvud. Det är bara på träffområde, samt på boffervapen och sköldar, som deltagare får sikta med sina vapen. Råkar en bli träffad i något som inte är träffområde ska en inte rollspela det som en skada eller räkna det som en träff, då andra deltagare kan uppfatta att du skadat dig på riktigt. En ska utöver detta också undvika att slå mot andra känsliga ställen som saknar rustning eller skydd, t ex bröst. Det finns dock alltid en risk att deltagare kommer bli träffade utanför ett träffområde, även om angriparen inte avser det. Likaså finns det alltid en skaderisk att vara ute i skogen.

  • Träff (ren träff) - Träffar med boffervapen eller projektil som den träffade antingen känner, ser eller hör. Dessa orsakar effekter beroende på vilket boffervapen som användes. Följande exempel räknas som rena träffar:

  • Träff från en fiendes vapen.

  • Träff mellan roller som träffar varandra mer eller mindre samtidigt (Båda huggen ska ha påbörjats innan någon blir träffad)

  • Ett vapen som träffar kroppsmonterad utrustning, t ex en buren väska, förutsatt att vapnet hade träffat kroppen om väskan inte varit där.

  • Ett vapen eller projektil som nuddar något annat (vapen, sköldkant, lövverk) men sedan tydligt träffar kroppen.

  • Belägringsvapen orsakar alltid ren träff, även om dom bara snuddar kroppen, eller träffar bärarens sköld.

  • Inte träff (oren träff) – Orena träffar är t ex träffar som är svåra att märka. Orena träffar skadar inte den som träffats. Följande exempel är inte träffar:

  • En snudd med yttersta spetsen på ett vapen.

  • En pil eller ett hugg som sitter i bara löst hängande kläder.

  • Ett hugg som bara tar i ett handburet vapen.

  • Att bli petad på av ett stickvapen när dessa inte sticker (t ex när ett spjut råkar träffa någon genom att röra sig i sidled).

  • Projektiler eller stick som snuddar kroppen och sen fortsätter sin bana mer eller mindre obruten.

  • Träffar som inte har stöd i säkerhetsreglerna (t ex träffar utanför träffområde, hugg/stick med full kraft, eller projektiler som skjuts innanför säkerhetsavstånd)

  • Snygg skada – Att en spelare frivilligt väljer att bli skadad av en träff, exempelvis i situationer då det känns snyggt att rollen går ned. Exempel på detta är om din befälsroll får en vackert skjuten pil i bröstet under ett mäktigt stridstal eller om du får ett prefekt hugg på en oskyddad kroppsdel i ett envig. Har en roll under ett uttåg valt att ta en snygg skada blir rollen satt ur stridbart skick, men rollen får ta emot en extra omgång kamrathjälp (mer om kamrathjälp i nästa avsnitt). Får en roll kamrathjälp får den också välja att återgå till striden med samma KP som när den tog den snygga skadan. Det går inte att använda detta när ens roll bara har 1 KP kvar för att få extra möjlighet till sjukvård. Kanonträff och belägringsvapen som gör att rollen regeltekniskt får 0 KP räknas alltid som snygg skada för att uppmuntra till träfftagning från dessa, mer om det under krutvapen.

  • Att en roll kapitulerar frivilligt, med tvång, eller av en slump, gör att rollen tar snygg skada, och därmed är skadad (och med fördel gestaltar denna skada som uppgivenhet, apati, eller liknande). Roller som kapitulerat kan dock till skillnad från vanliga skadade inte ge varandra kamrathjälp, men dom kan motta det genom att befrias av en annan stridbar roll. En får som fånge inte försöka smita om en är under uppsikt. Se mer om fångenskap under allmänna/övriga regler.

KP-system 

Grundregel – KP-system och rustning:

Vid 0 KP är du försatt ur stridbart skick!

  • KP – KP är en förkortning för “kroppspoäng”, och avspeglar hur mycket våld en roll kan utsättas för innan den är försatt ur stridbart skick. Rollers KP gäller generellt över kroppen.

Det är lätt att tappa bort hur många KP en har kvar, och blir du osäker på hur mycket mer du tål så runda hellre av till din nackdel än till din fördel.

När en tagit så många träffar att en inte får fortsätta striden ska en dra sig undan från stridslinjen så att ingen riskerar att trampa eller snubbla på en. En kan sedan välja att spela skadad på valfritt sätt, mer om det nedan.

Grund-KP och Rustning  

Rollens karaktärskoncept avgör vilken rustning som får bäras. Det är en fördel om rustningen bärs synligt för andra spelare.

Kroppspoäng (KP):

Oavsett vart en blir träffad går skadan på karaktärens totala KP.

2 KP i grund

  • +1 för hjälm

  • +1 för Gambeson ● Samt en av följande:

  • +2 för ringbrynja

  • +1 för plåtdetaljer

  • +0 för bröstplåt (eller brigandine), men immunitet skyddad/immunitet på torson där den sitter.

  • +1 för bröstplåt samt plåtdetaljer (se krav för rustningsnivåer), samt immunitet där den täcker på bröstkorgen/ryggen.

  • +2 för ringbrynja och bröstplåt, samt immunitet där bröstplåten täcker på bröstkorgen/ryggen

  • +4 för fullrustning samt skyddad på torson där harnesket sitter. Förutsatt att rollen bär tvåhandsvapen som är under 156 cm långt får denne även immunitet i händerna.

Långa vapen:

Vapen som är längre än 156 cm halverar det totala KPt avrundat uppåt för bäraren. När du träffar någon måste du backa ca 3-4 steg (förutsatt att det känns säkert). Om du inte kan backa så måste du vänta tills den du träffat har backat. Du får parera medan du backar. Du kan ta skada medan du backar/väntar på motståndaren att backa.

  • En person med gambeson, hjälm och plåtdetaljer har exempelvis 5KP/2 ≈ 3 KP

  • Dana’gil med glavar kan som minst ha 2 i totalt KP (halveringen har ingen effekt om de är orustade).

Krav för rustningsnivåer:

  • Även visbyplata/Brigandine räknas som bröstplåt.

  • Plåtdetaljer räknas som att minst två av följande områden täcks av någon form av plåt eller motsvarande: höften, axlar, armbåge, lår, knän, smalben, underarmar. Om en vill ha en asymmetriska detaljer går det också bra att kombinera kategorierna (t.ex. kan en axel och ett knä tillsammans räknas som en detalj).

  • För att räknas som fullplåt ska en som minst ha 1) bröstharnesk, 2) Axla+ underarmar eller Överarm, armbåge och underarm eller Axlar, armbågar och handskar, 3) Lår och smalben eller knän och lår eller knän och smalben

  • Hjälmen skall vara i huvudsak av metall. Även ringbrynjehuva som också täcker halsen och som används med vaddering räknas som hjälm. Även om hjälm bärs får deltagarna aldrig sikta på huvudet.

  • En gambeson ska minst täcka träffområde bröst, mage, rygg, samt träffområde lår eller träffområde överarmar). En gambeson kan också bestå av annan lätt rustning som ger ungefär samma värmebelastning och begränsning i rörelse, t ex tjockt läder, förstärkt läder, tjockare knecktjackor, horn eller ben.

  • En ringbrynja ska minst täcka träffområde bröst, mage, rygg, höfter och rumpa, samt träffområde lår eller träffområde överarmar).

Övrigt om rustningar:

  • Rustningar - Rustningar får inte ha taggar, vassa hörn eller kanter.

  • Vi rekommenderar så många deltagare som möjligt att ha hjälm på lajvet. Lättare hjälmar kan ofta vara säkrare än tunga hjälmar.

  • Tänk på att rustning på armarna kan påverka hur hårt en slår i strid, det är oftast säkrare att ha lättare utrustning på framförallt händer och underarmar.

  • Rustning och fysiska krav - Om du känner dig hindrad av fysiska skäl från att bära rustning så är det fullt tillåtet att exempelvis efterlikna Brigandiner genom att använda ett lättare material såsom läder/plast istället för stålplattor. En kan också använda rustningar av tunnare material (t ex 1 mm plåt, eller en gambeson med bara ett lager vaddering). Det är dock upp till deltagaren att se till att sådan lättare rustning håller samma utseende som annan lajvrustning, så t ex stickade brynjor eller synligt gummi är inte tillåtet. Ifrågasätt aldrig varför någon valt att bära en lättare form av rustning.

Kategorierna nedan beskriver vad rollerna maximalt får rusta upp till, samt vilka övriga vapen olika koncept får bära. Med “ja minst” avses att rollen måste ha någon form av närstridsvapen (även kniv räknas). För Dubbelsoldare och Lejon finns ett krav på att kunna rusta upp till fullplåt, men det är såklart tillåtet att rusta lättare under själva lajvet. Alla roller får bära gambeson och hjälm. Fullt rustade får inte bära sköldar som är tillräckligt stora för att täcka hela kroppen (från fötter till axlar, t.ex. droppsköldar).

Tabell utrustning per karaktärs-koncept

Tabell utrustning per karaktärs-konceptPlåtdetaljer/Ringbrynja/BröstplåtFullplåtEnhandsvapen eller spjutHuggande tvåhandsvapenPilbåge/armborstPistoler/gevärKanon/handkanonKastad/buren giftrökDelvis/fullt rökskydd
FalkJaNejJa, minstNejJaNejJaNejNej
FotknektJaNejJa, minstJaJaJaJaNejNej
UlvNejNejJa, minstNejJaNejNejNejNej
JaegerknektJaNejJa, minstNejJaJaJaNejNej
VärnfalkJaNejJa, minstNejJaJaJaJaJa
StormknektJaNejJa, minstNejJaJaNejJaJa
LejonJaJa, kravJa, minstJaNejNejNejNejNej
DubbelsoldareJaJa, kravJa, minstJaNejJaNejNejNej
Danna’gilJaJaJa, minstJaJaJaJaNejJa
Hessbrännsk soldatJaJaJa, minstJaJaNejJaNejNej
SkaegiJaJaJa, minstJaJaNejNejNejNej
Sjukvårdare*NejNejJaNejNejNejNejNejJa
LejonväpnareJaNejJa, minstNejNejNejNejNejNej
Jorgalsk gardist/milisJaJaJa, minstJaJaJaJaNejNej

*Sjukvårdare kan välja att gå ut och slåss i vissa strider med mer utrustning än vad som anges i matrisen, men de får inte samtidigt bibehålla sina sjukvårdsförmågor (de uppmuntras även att ta av sig/dölja eventuella markörer som visar att en spelar sjukvårdare). En sjukvårdare får dock inte ha mer utrustning än vad som tillåts av ett annat koncept.

Skadenivåer 

  • Oskadad/skråmad – Rollen har minst 1 KP kvar. Rollen kan slåss och springa obehindrat.

  • Skadad – Rollen har förlorat alla sina KP. Den är försatt ur stridbart skick och får bara röra sig mödosamt, kan ej springa, och får ej längre påverka striden (t ex genom att slåss, ge sjukvård, ropa order eller signaler, ge tips, hålla upp en fana, ladda vapen). Det är tillåtet att ropa efter hjälp, släpa undan enstaka annan skadad individ från den direkta striden, samt att ge kamrathjälp (se nästa avsnitt).  

En roll som är skadad och inte ligger ner skall visa detta tydligt genom att till exempel halta kraftigt, stå dubbelvikt, släpa sitt vapen efter sig eller att stödja sig kraftigt på någonting eller

någon. Skadade roller ska försöka ta sig ur direkt närstrid. Du måste inte spela att du har fått just fysiska skador, utan t ex bullertrauma, stridsutmattning, apati, psykologiskt sammanbrott, panik eller liknande går såklart bra, så länge du agerar som skadad. Det är också tillåtet att om du behöver flytta en skada, t ex för att kunna linka hem utan att besväras av ett brutet ben. Vet en spelare inte hur den vill gestalta skadan så är det rekommenderat att rollen skadats i kroppsdelen där du träffades sist.

Nedgjord – Om en roll blir av med alla sina KP efter att ha fått kamrathjälp och omgrupperat. Du måste agera i likhet med när du är skadad, men din roll är ännu mer illa däran, så du får inte heller själv ge kamrathjälp eller motta sjukvård för att återfå KP. Det enda du kan göra för att få tillbaka dina KP är en stor återhämtning.

Spela upp och spela ner - Spelet kring skador är till för premiera roligt spel framför realism. Deltagarna bör spela på skador som tämligen allvarliga så länge detta är roligt och rimligt, och därefter spela ner dessa som mindre allvarliga, t ex efter sjukvård eller efter att en lämnat området där striden pågår. Det är även varmt välkommet att spela upp skadan medan en tar en träff, och t.ex. ta lite längre tid till att återhämta sig. Deltagarna ska försöka se till att skadespelet alltid ger en snygg scen till sig själva, och deltagarna runt omkring, i synnerhet sjukvårdare. När deltagare inlajv berättar om vad dom varit med om i skadeväg så bör en beskriva ett mer realistiskt förlopp än att en blivit halshuggen men sen klarade sig mirakulöst.

Döden och förluster – Döden är ständigt närvarande på slagfältet. Även om detta är svårt att gestalta med några hundra lajvare ute i en svensk sommaridyll så ska rollerna alltid vara medvetna om att personer och vänner dör omkring dom hela tiden. När roller beskriver strider som dom deltagit i så är det kutym att prata om att en hade förluster, men att en inte beskriver dom deltagande rollerna, utan ansiktslösa soldater. Arrangemanget uppmuntrar spel på döden genom att räkna in fallna soldater, besöka begravningsplatser eller hålla en faktisk begravning.

Roller kan välja att dö när som helst, men det är inte tillåtet att aktivt försöka döda någons karaktär utan deras medgivande (med undantag för offerstandar, se nedan). Om en roll är tänkt att dö bör detta planeras som en scen, där det finns en plan för vad som händer med deltagaren och vederbörandes lik, så att spelaren om den vill kan återvända som en annan roll, företrädesvis i en annan grupp eller på motståndarsidan. Sidbyten ska alltid vara godkända av arrangör.

Sjukvård och återhämtning 

Grundregel - Sjukvård

Du kan under varje uttåg få tillbaka 1 eller hälften av dina KP en gång, och alla KP en gång! Får du 0 KP efter att ha omgrupperat och fått kamrathjälp under uttåget är du nedgjord!

Det ska gå att förstå skillnaden på de olika sorternas hjälp och sjukvård en roll får, så detta måste spelas tydligt av dom inblandade. De enskilda scenerna som krävs för de olika sjukvårdmomenten är tänkta att spelas ut ordentligt och skapa incitament för en häftig lajvupplevelse, mer än att vara ett nödvändigt ont att hasta igenom. Vården som ges kan med fördel anpassas till den skada som den skadade rollen spelar. Det är dock alltid den som ger vården som avgör när scenen är klar och den skadade rollen kommer på benen, inte den skadade själv. Det föreligger heller inget krav på att sjukvårdare ska hjälpa alla skadade roller, utan selektiv vård kan såklart användas som en spelkälla.

Inlajv pratar en inte om kamrathjälp som begrepp, det bara ett offlajvnamn på regeln i fråga. Sjukvård, och omgruppering är däremot rimliga begrepp att använda inlajv.

  • Kamrathjälp – Kamrathjälp är ett snabbt men kortsiktigt sätt att få in förstärkningar. Enskild skadad roll kan få tillbaka 1 KP genom att någon annan roll ger kamrathjälp. Detta gestaltas med en lämplig scen (t ex lätta sjukvårdingrepp för en skadad, utskällning av en fegis, , ordergivning för någon förvirrad, örfilande av den panikslagne, moralpredikan, utdelande av medicin/örter/droger etc) som ska ta minst en halv minut. Det ska framgå av scenen att den som ger kamrathjälp försöker få den skadade rollen i stridbart skick. Om två skadade roller hjälper varandra bör det istället ta ca en minut. Visar det sig att rollen som får kamrathjälp redan är nedgjord så ska den spela att den inte kan återvända till striden, och den givandes försök till kamrathjälp är förbrukat. Kamrathjälp är inte möjlig att använda bakom fiendens linjer i strid, utan rollerna ska försöka ta sig tillbaka till sin egen styrka. Blir den tidigare skadade rollen reducerad till 0 KP efter att ha fått kamrathjälp under ett uttåg blir rollen nedgjord. Kamrathjälp ska användas mer som ett sätt att kunna förlänga och jämna ut en strid, än ett sätt att få ett direkt övertag. Det är därmed mindre lämpligt att ge kamrathjälp för den sida som tydligt är på väg att vinna en strid, men ytterst lämpligt för den sida som är på väg att förlora. Sjukvård – istället för kamrathjälp kan sjukvårdare ge sjukvård, vilket ger rollen hälften av sina KP avrundat uppåt, dock minst 2. Detta ska ta minst ca 1 minut och får gärna gestaltas som att t.ex. sätta spjälor, tourniquet eller någon form av operation. Sjukvård kan ges även innan en roll är skadad.

  • Omgruppering – När alla i ens grupp (om minst en rote eller kampgrupp) blivit skadade och “förlorat” en strid, så kan gruppen få tillbaka alla sina KP genom att omgruppera sig. Det ska alltså ske när den aktiva striden avslutats (se undantag för när flera fanor/kompanier ingår). Detta kan exempelvis bestå i att alla gör en motsvarande process som kamrathjälp, att ett befäl håller tal till truppen eller att det sker en annan form av kraftsamling såsom en gemensam sång. Omgrupperingen bör ske tillräckligt långt ifrån fienden för att de inte ska tydligt höra eller se gruppen, och platsen ska inte avsiktligt väljas så att det gör att en anfaller fienden bakifrån. För att genomföra en omgruppering måste en vara minst 6 personer, och de måste inte vara från samma fana eller kompani (vissa undantag kan göras om exempelvis en fana eller ett kompani redan genomfört en omgruppering där inte alla ingick, eller om en rote eller kampgrupp består av färre än 6 personer och agerar ensamma i en skärmytsling). En bör inte störa/avbryta en fiendes omgruppering, den är till för att skapa så mycket spel som möjligt. Om det är en större strid där flera fanor/kompanier ingår får omgruppering göras när det egna kompaniet/fanan är utslagen (istället för efter att striden vunnits av någon sida).

  • Stor återhämtning – Alla roller kan alltid få tillbaka alla sina KP i sitt läger (oftast respektive sidas huvudläger) genom att där t.ex. äta något, vila i skuggan, besöka gravar, be, samt dricka vatten.

  • Arrangörsnot – Återhämtningsreglerna är till för att vara roliga. Det kan finnas tillfällen då det är ok att bryta mot reglerna kring återhämtning. Exempelvis om en blivit nedgjord och på vägen hem hamnar i ett bakhåll (där även motsatta sidan har roligare om din roll inte spelar skadad), om en tagit snygg träff men striden har förflyttats så att en inte enkelt kan få kamrathjälp osv.

  • Om en efter att ha blivit nedgjord kommer tillbaka till striden med kort varsel på andra sätt än genom kamrathjälp eller omgruppering rekommenderas att en inte går in på samma område som en blev nedgjord på, utan istället försöker ansluta sig till en annan del av striden.

Sjukvårdsfunktioner  
  • Alla roller kan omgruppera ett tillfälle per gång de lämnar lägret (uttåg). Dvs när de går ut för att strida. Lägret kan representeras av annan återhämtningsplats än respektive sidas huvudläger.

  • Alla roller får motta kamrathjälp eller fältsjukvård en gång per gång de lämnar lägret.

  • Sjukvårdare kan istället för kamrathjälp ge fältsjukvård. Sjukvårdare måste ha med sig någon typ av sjukvårdsutrustning, samt utmärkande uniform eller armbindel. Sjukvårdare kan ge fältsjukvård så många gånger som den har tid och förband till. Sjukvårdare får bära utrustning enligt karaktärskonceptet för sjukvårdare.

  • Förband - Vitt bandage av t ex lakanstyg, gärna nedblodat med något som inte färgar av sig (t ex torkad falu rödfärg). Bandage bör vara ca 10 cm breda och så långa att de kan användas runt en rustad bröstkorg utan problem (150 cm). Vi rekommenderar att även de som inte spelar sjukvårdare tar med sig förband, då det även kan användas i andra sammanhang än fältsjukvård.

Boffervapen 

Närstridsvapen och kastvapen gör 1 KP i skada vid träff.

Pilar och skäktor (och övriga handavfyrade projektiler) gör 1 skada.

Belägringsvapen – Detta är större (ej handburna) vapen (t ex ballistor, arbalest och katapulter) som skjuter en eller ett fåtal projektiler. Belägringsvapen gör halva max-KPt i skada, dock minst 2, även vid oren träff eller om dessa träffar på en sköld eller skyddad yta. Belägringsvapen skapar alltid snygg skada (se information under “träff” avsnittet, kort summerat försätter det rollen ur stridbart skick). Skjuter belägringsvapen en stor mängd projektiler samtidigt räknas dessa regelmässigt som pilar och skäktor. I de fall det är möjligt får belägringsvapnens projektiler gärna markeras exempelvis genom ett fladdrande band för att göra dem enklare att identifiera, men detta är inte ett krav. Om belägringsvapnet skjuter “rakt” gäller samma regler kring dragstyrka som gäller för pilbågar och armborst. Undantag kan dock göras för belägringsvapen som “lobbar” skotten (exempelvis en avfyringsvinkel på ca 45 grader).

Krav på närstridsvapen - Alla stridande roller måste bära någon form av närstridsvapen, som minst en kniv eller liknande.

Rollens karaktärskoncept avgör vilka vapen som får bäras.

Ledade vapen - Ledade vapen (stridsgissel m m) ska ha ett mycket lätt huvud (av endast t ex cellplast, och detta får inte förses med vikter) och eventuell kedja ska vara mjuk och ha en rimlig längd så att den används säkert.

Sköld – En sköld tål ett oändligt antal träffar.

Sköldar - En får inte lägga sin sköld så att den är i kontakt med en motståndares sköld, och då inte heller slå, trycka eller fösa med sin sköld. Roller som bär sköld (i synnerhet heltäckande sköld) eller står bakom någon typ av skydd rekommenderas att exponera mer av kroppen än bara huvudet, så att det går att sikta mot t ex axlar eller ben.

Sköldar ska ha mjuk kant, t ex av rörisolering med konstläder över. En tygtäckt sköldkant som blivit hård genom att målas måste göras mjuk. Det går bra att ha en sköldbuckla av metall om denna är fri från vassa kanter. Det finns ingen teknisk gräns för storleken på sköldar, men vi rekommenderar mindre sköldar för att göra striden roligare för dina medspelare!

Långa vapen 

  • Spjut - Spjut har av säkerhetsskäl en maximal längd på 270 cm. Spjut ska utöver detta också hellre vara lättare än tyngre, arrangemanget rekommenderar en skafttjocklek i trä på 27 till 35 mm. Spjut ska ha en vaddering av skaftet nedanför spetsen i den händelse spetsen får fart i sidled. Spjut får inte manövreras i sidled. Det är inte tillåtet att spjärna spjutet mot marken, eller mot annat fast föremål.  Om bakändan på spjutet inte är vadderad ska bakre handen alltid vara på spjutskaftets ände för att undvika att bakomvarande träffas av skaftet. Det är inte tillåtet att lägga hela kroppstyngden bakom en stöt, utan det är armarna som ska göra stötandet. Den som bär spjut och springer mot någon måste stanna helt innan vederbörande sticker med spjutet för att inte hela kraften ska hamna i spjutstöten.

  • Notera reglerna som långa vapen har på bärarens KP under reglerna för kroppspoäng.

Avståndsvapen:

  • Om du har en pilbåge eller armborst (eller motsvarande) med dig i striden så tar du två KP skada av projektiler som är skjutna med projektilvapen.

  • Projektilvapen - Den maximala dragstyrkan för pilbågar är max  30 pounds (13,6 kg). Skytten skall ta hänsyn till hur nära målet är och inte skjuta hårdare än vad som krävs för att träffa, särskilt på avstånd under 10 m. Starkare pilbågar (upp till  40 pounds 18,1 kg) kan användas om pilarna mycket tydligt märks upp med hur långt dessa får dras för att motsvara den tillåtna dragstyrkan.

Armborst får ha en dragstyrka på max  40 pounds (18,1 kg). Skytten skall ta hänsyn till hur nära målet är och inte skjuta innanför säkerhetsavstånden:

Armborststyrka0-20 pound20-30 pound30-40 poundÖver 40 pound
Säkerhetsavstånd1 meter3 meter6 meterEj tillåtet

Pilar och skäktor ska ha en vadderad spets med minst 45 mm diameter, gärna 50 mm. Arrangemanget rekommenderar att blunten innanför görs av trä, ca 27 mm i diameter, och att vadderingen framför denna är minst 25 mm tjock. Träskaft ska vara minst 8 mm tjocka. Vadderingen bör limmas med kontaktlim. Projektiler ska ha någon typ av fjädring eller styrmedel, som inte får vara vasst eller hårt. Skyttar ska kontinuerligt kontrollera sina pilar och skäktor så att dessa är intakta. Skadade projektiler får inte användas och ska inte förvaras bland fungerande skäktor/pilar.

Pilar och skäktor får inte användas för att sticka med, och pilbågar och armborst får inte avsiktligt användas för att parera närstridsvapen eller projektiler.

  • Kastvapen - Endast helmjuka och viktmässigt lätta kastvapen får kastas. Kastspjut rekommenderas ha skaft i lätt plaströrmaterial, konstrueras som en större pil/skäkta, och ha en längd om ca 1,5 m. En får inte kasta annat än kastvapen och rökgranater (t ex pinnar, kottar, stenar eller liknande) i strid.

Offerstandar 

Offerstandar – På varje sida kommer det finnas offerstandar, vilket är en röd flagga.

Personer som väljer att strida under ett offerstandar ska alltid gå in spelmässigt för att strida på ett sådant sätt att fienden alltid vinner. Det innebär dock inte att en inte får slåss på ett för fienden farligt sätt, men resultatet ska till sist alltid bli en förlust. Deltagarna i ett offerstandar väljer om dem deltar som sina vanliga roller eller som andra liknande roller/namnlösa soldater. Rollerna i ett offerstandar går också med på att kunna bli spelmässigt/inlajv mer brutalt behandlade än andra, t ex för att gestalta avrättningar eller liknande hemskheter. Självklart ska dock dem som angrips av ett offerstandar visa hänsyn off till sina medspelare som ju verkligen bjuder till och ger de angripna en häftig upplevelse.

När striden är genomförd ska enheten tillse att fanan kommer tillbaka till eget huvudläger för att kunna användas igen. Roller som var i strid under offerstandaret behöver inte genomgå en full återhämtning efter striden, utan får regelmässigt tillbaka alla sina KP.

Om en avrättning eller liknande sker ska den vinnande sidan avlägsna sig från offerstandaret.

Tänk på att det ska vara tydligt vilka som ingår i offerstandaret. Om det är en annan fana/kompani som rör sig på samma plats bör de ändå hålla avstånd till fanan och helst inte slåss samtidigt i samma strid.

Om två offerstandar möter varandra kan de gestalta en blodig strid till döden där båda sidor mer eller mindre utplånas

Krutvapen 

Skydd – Att en roll ligger tryckt mot marken, sitter lågt på knä bakom en sköld, ligger i ett dike eller värn, eller befinner sig bakom ett träd, en sten, en befästning eller motsvarande. Att befinna sig i skydd gör rollen mindre sårbar för kanoner, handkanoner, pistoler och gevär.

Vid avfyrning i strid orsakar Pistoler och gevär samma effekt som träff, men gör ingen skada. En kan alltså inte bli skadad medan en spelar på effekten av pistolen. För gevär får den beskjutne gärna överväga att ta en snygg skada. Utanför strid spelas pistoler och gevär normalt som helt dödliga och orsakar snygg skada, t ex vid hotsituationer, gisslantagning, rån, eller liknande. Pistoler och gevär har ingen effekt på personer i skydd.

Kanoner och handkanoner – En kanon är en större artilleripjäs som är monterad på lavett eller ställning, och ska vara för stor för att kunna bäras av en person. En handkanon är en mindre artilleripjäs, men så pass lätt att den kan bäras av en person. Den kan också vara stativmonterad. Båda sorter skall vara avsedda för svartkrut och/eller svartkrutsersättningsmedel. Kanoner och handkanoner avfyrar inlajv någon typ av grövre hagel.

Kanonträff – När en kanon avfyras så ska alla framför kanonen i ett ca fyra meter brett och ca fyrtio meter långt område ta Kanonträff – Eftersom det är svårt att bedöma avstånd så bör en som regel spela på att kanonen träffar om en ser den, den pekar åt ens håll och den inte är på exempelvis andra sidan av en äng. Samtliga inom träffområdet får omedelbart effekten av träff (backa och spela på skada). Det främsta ledet av rollerna som beskjuts (ca fyra personer) tar Halva max-KPt i skada, dock minst 2, och snygg skada (försätts ur stridbart skick). Det är fullt möjligt att i förväg peka ut dom roller som “går i främsta ledet” och sedan råkar träffas av kanoneld. Övriga som vet med sig att de är i träffområdet tar 1 KP skada såvida de inte redan befinner sig i skydd när vapnet avfyras.

När en handkanon avfyras ska alla framför handkanonen i ett ca två meter brett område och ca tjugo meter långt område agera på effekten av träff och uppmuntras till att ta snygg skada. Eftersom det är svårt att avgöra avstånd så uppmuntras det att vara generös i tagandet av handkanonsträffar, likt reglerna för kanoner.

Om en inte ser/vet om en blir beskjuten av en kanon eller handkanon så räcker det med att spela på träffen som en handkanonsträff, men en får såklart även spela på det som en kanonträff om det känns snyggare.

Upphittade eller övertagna krutvapen skall omedelbart efter striden lämnas över till spelarna som äger dem eller vid upphittat vid stabstältet, vilket som är närmast. Deltagare får aldrig använda, manövrera eller testa ett krutvapen som inte är deras utan godkännande och instruktion av ägaren.

Säkerhetsavståndet i avfyrningsögonblicket till närmaste person framåt är tio meter, om någon befinner sig där, eller riskerar att vara på väg in där, får vapnet inte avfyras. Notera att detta även gäller de på den egna sidan. Undantag kan göras vid explicit godkännande från varje person som kommer befinna sig inom säkerhetsavståndet. Av säkerhetsskäl ska ingen heller anfalla en kanon eller handkanon som håller på att avfyras, d v s efter att skytten ropat “skott kommer”, fram till att skottet avfyrats eller att skytten backat undan om avfyrningsföröket misslyckats.

När en kanon avfyras kommer kanonjärerna ropa 1) “Skott kommer” vilket signalerar att de är redo att avfyra, följt av 2) “säkerheten klar”, och till sist 3) “tänt var det här”, vartefter skottet kommer avfyras inom ca 3 sekunder. Fraserna ska inte upprepas av andra, och en bör inte röra sig inom säkerhetsavståndet efter att säkerheten är klar.

För bäraren av krutvapen

Krutvapen - Detta innefattar former av pistoler, gevär, handkanoner och kanoner samt andra dylika anordningar för att avfyra en smällande pyroteknisk effekt. Rollens karaktärskoncept avgör om krutvapen får användas.

Pistoler och gevär - Alla former av vapen avsedda för knallkork, ollonskott, tändhatt eller dylikt. Pistoler och gevär som laddats med svartkrut eller svartkrutersättningsmedel får inte användas, då dessa kan blandas ihop med handkanoner.

Säkerhetsregler för pistoler och gevär - Pistoler och gevär riskerar att orsaka hörselskador och får inte avfyras om någon förutom skytten befinner sig inom säkerhetsavståndet, som är en meter. Vänner vid sidan om eller bakom avfyraren är ofta närmare än fienden.

Säkerhetsregler för kanoner och handkanoner

Kanoner och handkanoner får inte omladdas under tidspress eller i strid.

Skytten ska alltid medföra följande utrustning: En (liten) brandsläckare, samt en krok/skruv för att kunna desaptera en laddning.

Kanonpersonal ska innan lajvet förevisa sina vapen för arrangör och visa att dom har tillräcklig kunskap om följande:

  • Säker förvaring och dosering av svartkrut eller svartkrutsersättningsmedel.

  • Aptering av tändmedel (stubin eller tändhatt)

  • Laddning av eget vapen.

  • Avfyrningsprocedur för kanoner och handkanoner.

  • Åtgärder vid misslyckat avfyrningsförsök.

  • Åtgärder för desaptering av ej avfyrat vapen.

Avfyrningsprocedur för kanoner och handkanoner - Alla ropade kommandon är en del av skyttens säkerhetsrutin och skall inte upprepas av andra.

  1. Skytten ska utöver sig själv ha en person som håller koll på omgivningen och ser till att säkerhetsavståndet hålls. Vid avfyrning jobbar en alltså alltid i lag om två personer. Avfyrning utan medhjälpare får ej ske.

  2. När skytten som ska avfyra vapnet sitter eller står stilla och är i begrepp att avfyra sitt vapen så måste skytten påkalla uppmärksamhet från omgivningen genom att utropa “Skott kommer!”. Skytten ska här vara helt redo att avfyra vapnet, och får inte flytta sig.

  3. Medhjälparen kontrollerar säkerhetsavståndet framåt, och kontrollerar även omgivningen åt sidan och bakåt för att se att ingen t ex är på väg förbi eller är för nära. Om detta ser bra ut så ropar medhjälparen “Säkerheten klar!”.

  4. Om stubin används ska denna vara omkring 3 sekunder. När stubinen har antänts ropar skytten “Tänt var det här!” Krutvapen med tänd stubin får aldrig flyttas av skytten, om inte säkerheten kräver det. Om skytten träffas av något vapen under tiden stubinen är tänd ska detta helt bortses från. Om tändhatt används ropar en “tänt var det här” men väntar ca 2-3 sekunder innan en avfyrar.

  5. Vapnet avfyras.

  6. Om inte skottet skulle gå av, så ska alla närvarande undvika att röra sig framför mynningen till dess att skyttarna avlägsnat sig med vapnet hållet över huvudet riktat upp i luften. Skyttarna skall omedelbart ta hand om vapnet då det kan råka brinna av oavsiktligt och se till att hålla det i ofarlig riktning i 30 minuter. Därefter skall vapnet ovillkorligen desapteras och laddningen kasseras.

Rök 

För alla

Vit rök gestaltar bara siktbegränsande rök. Vit rök får användas av samtliga roller.

Giftrök - Färgad pyroteknisk rök gestaltar inlajv giftig brandrök från skadliga kemiska ämnen. Giftrök gör att dom roller som befinner sig i röken utan någon form av rökskydd kommer vara i icke stridbart skick så länge dom är kvar i röken. Detta spelas med fördel som någon typ av hostattack eller förgiftningssymptom. Rollen kan alltså inte ta sig ur röken förrän denna luckrats upp eller drivit bort, om inte rollen använder improviserat rökskydd, se nedan. Inlajv är dock giftröken att betrakta som dödligt giftig, och giftrök ska av estetiska skäl benämnas som just “rök”, och inte som “gas”.

Att röra sig i rök utan skydd: En kan dock använda improviserat rökskydd för att ta sig ut ur rökten. Detta utgörs av en tygtrasa eller ett tygklätt armveck som hålls för munnen. Skyddet gör att bäraren hostandes kan ta sig ur giftrök, eller tränga sig genom ett giftröksanfall, utan att hamna i chock. Bäraren tar dock 1 KP skada av att använda Improviserat rökskydd. Har en roll medvetet förflyttat sig i giftrök så räknas det som den använt improviserat rökskydd.

Rökgranater får inte kastas tillbaka till andra sidan eller flyttas. Detta gäller självklart inte om det görs för att rökgranaten utgör en säkerhetsrisk eller brandfara.

Endast vissa karaktärskoncept kan använda kroppsburen eller kastad giftrök.

Rökskydd och hantering av rökgranater 

Rökskydd - Rökskydd är olika typer av masker och glasögon som balanserar sina skyddande fördelar med att begränsa bärarens omvärldsuppfattning i allmänhet, och sikten i synnerhet. Alla roller får använda improviserat rökskydd, men endast vissa karaktärskoncept får använda delvis- eller fullt rökskydd.

  • Delvis rökskydd – Detta utgörs av någon typ av för ändamålet avsedd mask som bara täcker munnen, och gör att bäraren kan röra sig fritt i giftrök utan att hamna i chock, men bäraren kan inte strida där. Delvis rökskydd måste redan bäras över munnen när rollen utsätts för rök; om det tas på efteråt gäller det som Improviserat rökskydd.

  • Fullt rökskydd – En helmask eller annan otymplig anordning som täcker både mun och ögon gör att bäraren obehindrat kan slåss i giftrök utan att hamna i chock. Fullt rökskydd måste bäras över ansiktet när rollen utsätts för giftrök; om det tas på efteråt gäller det som Improviserat rökskydd.

  • Moderna glasögon får självklart bäras, även om diskreta eller historiskt inspirerade såklart är lite snyggare. Synkorrigerande glasögon gäller som glasögondelen av heltäckande rökskydd, förutsatt att detta är tillåtet att bära enligt deltagarens karaktärskoncept.

Säkerhetsregler för rök - Rökgranater ska kastas försiktigt med underhandskast, och endast på ickebrännbara marktyper. Deltagare som hanterar rök skall ha tillgång till minst en liten brandsläckare (en per grupp). Tillståndet för att använda rök kan påverkas av rådande förhållanden, såsom brandrisk mm.

Allmänt/övrigt 

  • Personer mellan 15-17 (räknat på födelseår) får också delta i strid men endast med bågar eller armborst, och får endast delta i strid tillsammans med en ansvarig vuxen (25+ år). Om personer mellan 15-17 hamnar i närstrid (ca 2-4 meter beroende på situation) måste de ge sig, och får då samma effekt som om de hade förlorat alla sina KP. En vuxen kan vara ansvarig för flera personer samtidigt.

  • Aldrig helkontakt - Slag, hugg och stick skall vara markerade för att räknas, men får aldrig ges med full kraft. Träffar som är så hårda att dom är ett regelbrott ska inte rollspelas som en skada utan ignoreras regeltekniskt, se träff. Vi rekommenderar deltagare som är erfarna inom lajvstrid attförst låta sina medspelare attackera och sedan försöker följa deras intensitetsgrad. Deltagare och gruppledare ska också kontinuerligt känna in om det känns som att gruppen slåss säkert samt om det verkar som om de vinner i för stor utsträckning, och i så fall börja strida mer generös.

  • Strid allmänt - En får inte greppa vapen, sköldar, utrustning, eller andra deltagare. En får inte tacklas, brottas, eller försöka försätta andra spelare ur balans. En får inte dra i vapen, sköldar, utrustning, eller andra deltagare. Fastnar ett vapen så att deltagaren inte kan få loss det utan att rycka så ska det släppas. En får bara använda sina egna vapen, eller vapen en uttryckligen fått tillåtelse av dess ägare att använda, förutsatt att dessa är tillåtna enligt ens rolls karaktärskoncept. Det är inte tillåtet att skjuta tillbaka andra personers projektiler, då dessa inte är anpassade för andra bågar eller armborst. Vill du skjuta mycket så skaffa många projektiler.

  • Att röra sig – Tänk på att du är ute i skogen på egen risk. Att springa, och i synnerhet att jagas eller jaga andra så fort en kan, är ett riskmoment. Tungt rustade har ett särskilt ansvar att försöka att inte ramla eller krocka med andra deltagare, räkna aldrig med att dina medspelare måste flytta på sig för att det inte ska ske en kollision. Många offlajvskador uppkommer på grund av fall eller vrickningar, delvis på grund av terrängen, stress och ovana. Arrangemanget rekommenderar att använda grova väl ingångna skor, gärna kängor med visst stöd för vristen.

  • För den som blir beskjuten ska pilar inte avsiktligt blockeras med närstridsvapen (en får exempelvis inte slå bort en skäkta eller pil).

  • Fanor får inte tas som troféer, men en kan tvinga en besegrad fiende att spelmässigt fälla ner och/eller rulla ihop dom som symbolisk handling.

  • Det kan förekomma olika typer av befästningar på lajvet, t ex hinder, torn och murar. Om en tar full kontroll över marken nedanför ett torn så att angriparna obehindrat skulle kunna klättra upp i det så kan en tvinga dess försvarare att kapitulera genom att ropa att tornet är omringat och att förvararna ska ge upp.

  • Säkerhetsregler för befästningar - Närstrid får inte ske i torns upphöjda del, en får alltså inte t ex hugga nedåt eller sticka uppåt. Torn, murar eller dylikt får inte flyttas utan arrangörers uttryckliga tillåtelse.

  • Stöld/plundring – Det är endast pengar, särskild sjukvårdsutrustning, orderpapper, kodnycklar och liknande som får stjälas, samt utrustning du själv gett till någon annan för detta ändamål. Detta är för att många andra föremål (kontrakt, jordpåsar, fanor m m) har en mycket mer spelgivande funktion hos dess ägare än hos den som tagit dom. Den som vill ha ett stort spel kring att stjäla specifika saker ska själv tillhandahålla lämpligt stöldgods till den som en vill stjäla från.

  • Kvarglömd materiel - Kvarglömt, tappat eller lämnat materiel efter en strid, exempelvis projektiler, vapen, hjälmar eller vattenflaskor hjälper du som deltagare till med att samla ihop i en väl synlig hög bredvid platsen där striden var. Om striden skett i skogen så ska det tas till närmsta väg, utpost eller utkanten av ängen. Om du som segrande i en strid planerar att fortsätta hålla platsen, så lägg saker som inte tillhör er sida en bit bort, förslagsvis närmare fienden så att de blir lättare att hämta.

  • Gifter och droger – Det finns utöver särskild sjukvårdsutrustning och giftrök inga regeltekniskt spelpåverkande substanser.

  • Knockning – Om du lyckas smyga upp bakom en person så kan du knacka denne lätt på axeln och säga “Nock”. Personen blir då medvetslös i ca 5 minuter (kan vara längre eller kortare beroende på vad som känns lämpligt). Knockning motsvarar att tyst nedgöra en person och måste inte vara just en knock, så exempelvis hjälmar skyddar inte mot knock. Knockning gör regeltekniskt ingen skada. Snittning är inte tillåtet.

  • Lägervåld – Slagsmål med tillhyggen, fysiska bestraffningar och tortyr ska rollspelas på ett rimligt sätt och skall vara spelgivande för alla inblandade, samt ske utanför striderna. Det sker inga regelmässig skador eller reduktion av KP vid dylika scener, men en ska såklart spela på ungefär vad som hänt.

  • Att ta fångar – En får ta fångar, under förutsättning att det finns ett tydligt spelmässigt syfte. Tar du fångar är du själv ansvarig för dessa, rollerna som tar fångar bör själva inom gruppen hålla förhör, försöka förmå att rekrytera fången, eller liknande. Syftet med fångspel är att det skall vara givande och roligt för alla inblandade.

  • Tänk på att fångar och kapitulerade fiender normalt har tagit snygg skada och inte kan springa, så du behöver inte vidta några mer åtgärder för att hålla dom kvar än bevakning och förhindra att dom får hjälp. I enlighet med detta är avväpning av fångar problematiskt och bör undvikas, då det ofta blir problem med att returnera vapnen när rollen släppts eller flytt.

  • Riktiga begränsande handfängsel får användas om personen medger det, om en person som kan släppa loss personen alltid finns i den direkta närheten. Den tillfångatagna personen räknas som att ha fått kamrathjälp om den får av sig handfängslen själv, t ex genom att dyrka ett lås eller skära av repet (vilket är tillåtet). Arrangemanget rekommenderar handfängsel som består av en lite grövre kedja, ca 0,5 m lång, som försetts med en karbinhake i ena änden. Detta handfängsel kräver ingen nyckel och kan enkelt tas av samtliga personer förutom den tillfångatagne. Fångar ska alltid erbjudas vatten, och om en vill hålla kvar fången över ett normal måltidsklockslag ska dessa erbjudas mat. Fångvaktare har själva ansvar för att fången tillslut kan fly eller överlämnas till andra sidan i en förhandling.

  • Tortyr – Tortyr kan ske som en förhörsmetod, och ses som något hemskt som i hålls bakom stängda dörrar. Tortyr som skulle ge en roll ospelbara skador (avhuggna kroppsdelar, utstuckna ögon, kapade senor etc) ska undvikas; det blir snabbt fånigt en roll får fingrarna avskurna och sedan deltar i strider två timmar senare. Det är ofta bättre att använda trubbigt våld då detta är lättare att spela ner i efterhand.

  • Allergier –Tvinga aldrig någon att äta eller dricka något annat än vatten (exempelvis som del av sjukvård). Det är annars allergikernas ansvar att ta reda på innehållet. Undvik dock Jordnötter.

  • Alkohol - Om du druckit alkohol får du inte göra motstånd och bör inte aktivt röra dig utanför ditt läger. En får nedgöra personer som druckit.